Osana opinnäytetyötä tein kvantitatiivisen tutkimuksen käyttäjille heidän toiveistaan digitaaliseen materiaaliin liittyen heidän kuolemansa jälkeen. Aineiston voi ladata tästä linkistä.
Käyttäjille suunnatussa kyselyssä oli myös vapaakenttiä, joihin kyselyihin vastanneet pystyivät tarkentamaaan vastauksiaan, antamaan kommentteja tai vinkkejä opinnäytetyöhön liittyen. Näitä kommentteja tuli niin reilusti ja monet niistä olivat todella loistavia, joten päätin nekin julkaista. Kommenttilistasta on poistettu sellaiset kommentit, jotka paljastivat kirjoittajan henkilöllisyyden tai niitä on voitu karsia siten, ettei henkilöllisyys paljastu, muutoin kommentit ovat kopioitu sellaisina kuin ne oli lomakkeeseen kirjoitettu.
1. En ole naimisissa, en naimaton, en rekisteröidyssä parisuhteessa enkä leski. Rekisteröimätön parisuhde eri sukupuolta olevan kanssa?
2. Tsemppiä tutkimiseen :)
3. Hyvaa joulua
4. tutkimustulokset olisi mielenkiintoista nähdä.
5. "Olen pohtinut asiaa jonkin verran faijan kuoltua kolme vuotta sitten. Hänellä onneksi oli kaikki salasanat luettelossa ja pääsimme sitä kautta hoitamaan asiat.
Itse olen sen verran tietoturvafriikki ettei moinen sovi, Sen sijaan minulla on lista salasanoista kryptatussa tiedostossa. Olen jakanut tiedoston kolmelle läheiselle ihmiselle, ja heillä on jokaisella kaksi kolmasosaa sen avaamiseen vaadittavasta salasanasta. Ketkä tahansa kaksi heistä saavat sen siis yhdessä auki, mutta kukaan ei yksin.
Moinen monimutkainen kuvio ei sovi kovinkaan monelle... "
6. Mielenkiintoinen tutkimusaihe!
7. "Kielenhuollollinen seikka:
Näyttää siltä, että olet pyrkinyt kohteliaasti teitittelemään kyselyissä. Valitettavasti olet kuitenkin mennyt järjestelmällisesti metsään tässä - käytät monikon toista persoonaa etkä teitittelymuotoa, eli osoitat kysymyksesi ihmisjoukolle etkä suinkaan kohteliaasti yhdelle henkilölle kerrallaan.
Jos olette tehneet testamentin, otitteko huomioon virtuaalisen omaisuuden?
vrt.
Jos olette tehnyt testamentin, otitteko huomioon virtuaalisen omaisuuden?
tai vaikka tällä sivulla:
""olette kokenut"" eikä suinkaan ""olette kokeneet"", jos teititellään.
On totta, että useissa verbimuodoissa teitittelymuoto ja monikon toinen persoona ovat suomessa samankaltaiset, mutta tämä ei päde kaikissa tilanteissa. Tarkempaa opastusta saat varmaan tutkielmaa ohjaavalta kielenhuoltajalta."
8. Gradukyselyksi tämä oli ihailtavan lyhyt, ytimekäs ja hyvin ohjeistettu. Tsemppiä työhön!
9. Mielenkiintoinen aihe, en ole koskaa ajatellut asioita tältä kantilta. Viime kesänä puoli tuttu ihminen kuoli ja ei ollut mukavaa, että hänen facebook-profiili oli olemassa kuoleman jälkeen vielä usean kuukauden.
10. Kiinnostava tutkimuskohde, kuulen mielelläni lisää sitten kun tutkimus valmistuu.
11. toivottavasti saat tutkimuksen tuloksillesi julkisuutta, koska asia on tulevaisuudessa kovinkin tärkeä ja se olisi hyvä huomioida ajoissa.
12. Mielelläni vastaanotan kyselyn tutkimustulokset, kiitos.
13. Aalto-yliopistossa TaiKissa ei taideta tehdä Pro Graduja, kenties lopputyö? Parisuhde kohdassa voisi olla lisäksi 'avoliitto' vaihtoehto.
14. "Ammattikorkeakoulu" -vaihtoehto voisi mielestäni olla yhdessä "korkeakoulu - alempi tutkinto" -vaihtoehdon kanssa, sillä sitähän ammattikorkeakoulututkinto on.
15. "Erittäin mielenkiintoinen aihe, ja varmasti ajankohtainen. Kyselylomake oli mielestäni selkeä ja helppotäyttöinen.
16. Tsemppiä urakkaan =) "
17. "Siviilisäädyssä voisi olla kohta: avoliitossa (itse olen eronnut mutta uudessa avoliitossa, joten mikään vaihtiehto ei oikein täsmää.
18. ""Kyllä"" ja ""ei""-vaihtoehtojen rinnalla voisi olla myös vaihtoehto ""ehkä""
19. Onnea gradun tekoon!"
20. "Ihan vaan kieliopillinen neuvo: jos käytät teitittelyä kohdennettuna yhdelle ihmiselle, on verbi silti yksikkömuodossa, esim. ""oletteko ollut"". Muoto ""oletteko olleet"" - on monikko, eli kysymys on tällöin kohdistettu useammalle kuin yhdelle henkilölle. Käsittääkseni myös kieliopillinen oikeamuotoisuus on edelleen yksi gradun arviointikriteeri? Siksi kannattaa olla tarkkana.
Hyvää alkavaa uutta vuotta!!"
21. Koulutusluokituksessa ylin oppilaitostaso on yliopisto (ei korkeakoulu)
22. Kysymyksiin numerot tai muu luettelointi olisi kiva. Ehkä siten niitä olisi helpompi analysoidakin työssäsi. Mielenkiintoinen aihe totta tosiaan ja tuo paljon ajattelemisen aihetta nyky-yhteiskunnan vaikutuksista.
23. Hyvä ja tärkeä tutkimusaihe!
24. Tämä on hyvä gradun aihe, tarpeellinen. Nuoren sukulaispojan menehtyminen auto-onnettomuudessa ja hänen Facebook - sivujensa selailu kuoleman jälkeen oli juuri pari kuukautta sitten saanut minut miettimään asiaa.
25. mielenkiintoinen aihe. Pari kommenttia lomakkeeseen: lomake oli selkeä ja helppolukuinen sekä sopivan pitkä.demografia tiedoissa voisi olla vaihtoehtona myös avoliitto ja kyllä/ei kyssäreissä ehkä/en tiedä vastaus. Ja tämä vikan sivun muotoilu oli mulle pikkuisen epäselvä. Eli siis pitikö ruksata en halua yhteydenottoa ja jättää s-postios jos toivoo yhteenvedon tuloksista.Tsemppiä tutkimuksiin! Kaikkea hyvää tälle ja tulevalle vuodelle.
26. En ole ajatellut näitä asioita aiemmin. Tein ihan uteliaisuudesta testin facebook linkin kautta. Kiitos mielenkiinnon herättämisestä.
27. "Tutkimuksesi on tärkeä, itselleni FB tarjoaa toisinaan kaveriksi jo vuosia kuolleena olleita henkilöitä.
Omassa tapauksessani uskon perheeni poistavan kaiken minua koskevan aineiston.
Onnea matkaan!"
28. "Mielenkiintoinen aihe.
Kysymyksen asettelu työnantaja kohdassa vaikea - mikä on julkinen yritys vs. yksityinen yritys?"
29. Mielenkiintoista että on olemassa nettipalvelu jolla voi määritellä mitä tapahtuu oman kuoleman jälkeen. En ole ikinä edes miettinyt moista.
30. Todella mielenkiintoinen aihe!
31. Moikka! Melkoisen kiinnostava gradun aihe.
32. Mielenkiintoinen ja hyvä graduaihe! Mielenkiinnolla odotan tuloksia.
33. Minulla on maksullinen Spotify Unlimited, mutta en ruksinut sitä kohtaa kerta vain premiumia kysyttiin.
34. Lähinnä tutkimustulokset kiinnostavat sekä niiden analysointi, jotka mielelläni lukisin jos ne sähköpostiini toimitetaan. Onnea ja menestystä. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen aihe.
35. "Julkinen yritys"?
Virtuaalisesta omaisuudesta
"Ainoa virtuaalisesti olemassa oleva asia, josta olen maksanut, on tili livejournal.comiin."
"Ajatukset virtuaalisesta omaisuudesta post mortem ovat kohdallani olleet nimenomaan teoreettisia, en siis ole miettinyt konkreettisesti omaa omaisuuttani."
"Antamani summa on arvaus, mutta se ei ole arvaus, että se kasvaa nopeasti.
ehkä virtuaalisen omaisuuden pitäisi periytyä ihan samoin kuin muunkin materiaalisen perittävän."
"Ei lisättävää, mutta tämä on kyllä alue jota tuskin kukaan tulee ajatelleeksi. Poikenneeko tämä kuitenkaan niin oleellisesti ei digitaalisesta omaisuudesta? Kirjat, lehdet, cd:t. Mielenkiintoista kuitenkin jo senkin perusteella, että miten arvostaa nämä ja onko niillä kenellekään konkreettista "hyötyä"."
"Eipä ole tullut mieleeni aiemmin, mutta tämän kyselyn jälkeen menee taatusti mietintämyssyyn."
"Virtuaalinen omaisuuteni arvattavasti kasvaa vuosi vuodelta."
"en ole koskaan tullut ajatelleeksikaan tällaista aihetta :P"
"en ole tehnyt testamenttia, mutta ottaisin siinä kyllä huomioon virtuaalisen omaisuuden, musiikin ja kuvat jotka ovat jossakin internetin "pilvessä", samoin kuin facebook, twitter tai muut sosiaalisen median osoitteeni. ja jos läheiseni kuolisivat, toivoisin että hekin huomaisivat ottaisivat nmä huomioon, sillä olisi sääli että ne häviäisivät tai vielä pahempaa joutusivat vääriin käsiin. olisin kiinnostunut tietämään, onko olemassa lakia tai säädöstä siitä kuka saa kuoleman jälkeen esim. poistaa henkilön sosiaalisesta mediasta? mielenkiintoinen ja erittäin relevantti aihe! olisin todella kiinnostunut lukemaan valmiin työsi!"
"En ole tullut tätä ajatelleeksikaan .. en edes tajunnut, että mulla -han/-kin on virtuaalista omaisuutta .."
"en ollut asiaa ajatellut mutta varmasti tulen sitä pohtimaan jatkossa. Kiitos!"
"En ollut ihan varma mitä kaikkea sisältyy tähän virtuaaliomaisuuteen joten arvioin vain suurinpiirtein ohjelmien (esim. photoshop, autocad, sketchup pro, su podium, IDX renditioner) arvon."
"Enemmän arveluttaa virtuaalinen "pääoma", eli sisällöt yms tms erinäisissä verkkopalveluissa/yhteisöissä (Facebook, wave, myspace ... Eri pelialustojen keräävät automaattiset sisällöt ja erikseen tuotetut sisällöt ... Blogit, sisältöpalvelut "persoonineen" / brändeineen. Kuin siis ostettu sisältö / palvelu, joka kai ostohetkellä jo jollain tasolla speksattu (ei juuri tule jokaista ehtoa tavattua läpi), mitä sille käy / voiko luovuttaa eteen päin yms tms"
"Enpä tiedäkään miten paljon sitä on, eihän siitä mitään kirjaa pidetä. Mutta erilaisia ohjelmia on ostettu netissä 10-15 vuotta. Winzip $10 joskus :) ... ja esim TextMate Macille, Poikosoftin EZ-CD (tms) CD/mp3-ripperi, PC-pelejä, sekä niitä mitä mainitsetkin eli esim PSN-pelejä, iPhone-ohjelmia, jne."
"Huomaan, että en ole tullut edes ajatelleeksi virtuaalista omaisuuttani ennen tätä kyselyä. Kiitos arvokkaasta työstäsi asian tiimoilta!"
"Itse olin mukana pesänjaossa aikana ennen virtuaalista omaisuutta, joten sen takia virtuaalisesta pesänjaosta ei ollut puhetta"
"Itseäni kiinnostaa esim. Facebook-profiilin kohtalo ihmisen kuollessa. Pitäisikö se hävittää vai pitää ihmisen muistamista varten."
"Jokseenkin jää mietityttämään, sillä moni asia hoidetaan nykypäivänä netin kautta ja sähköpostitse. Itse olen miehelleni kertonut omat käyttäjätunnukset ja salasanat siltä varalta, että en itse pääse hoitamaan asioita (esim. jos joutuu sairaalaan). Sama tilanne on myös toisinpäin. Pulassa ollaan, jos asioita ei pääse hoitamaan salasanan johdosta, joka olisi ainoastaan omassa tiedossani. Onnea opintoihisi, mielenkiintoinen näkökulma sinulla on tähän asiaan."
"Jos olen perinyt virtuaali omaisuutta , en minä tai muut olla asiasta tietoisia.
Jos tällä hetkellä tekesin testamentin, en sisällyttäisi siihen virtuaalista materiaalia. Esim ne pari kappaletta, jotka olen ostanut ovat muut luultavasti jo ladanneet jostain/ käyttävät spotifyta.
Käsittääkseni minun kirjoitteluni ja osallistumiseni netissä on niin yleisluontoista, ettei sen pitäisi kiinnostaa ketään."
"Käsittääkseni tähän ei ole olemassa vielä tahoa, joka näitä asioita valvoisi. Kaveriporukalla olemme sopineet, että jos joku kuolla kupsahtaisi - pelimaailmassa olevat tavarat jaettaisiin sen mukaan, kuka eniten tarvitsee (tiedämme toistemme tunnukset, virtuaalista arvotavaraa satojen eurojen edestä). Mitäpä joku tyttöystävä virtuaalisella kirveellä tekisi, tai peräkylän etäinen mummo. Musiikkikappaleet ym. siirtyvätkin sitten tietokoneen tai puhelimen mukana uudelle omistajalle."
"Katsotaanko tässä virtuaaliseksi omaisuudeksi ainoastaan sellainen, jonka olen itse hankkinut tai josta joku on jo maksanut jotakin ? Eikö virtuaaliseksi omaisuudeksi pitäisi katsoa myös tuote, jonka olen luonut ja onka ajattelin myydä tiettyyn hintaan (esimerkiksi tietokone-ohjelma, javascriptin pätkä tai musiikkisävellys ?). Entä onko virtuaalista omaisuutta Excel-taulukko, johon olen käyttänyt työtunteja noin 300 ja josta työnantaja (asiakas) minulle (luultavasti) maksaa."
"Kiintoisa aihe!"
"Kiitos, että toit tämän virtuaalisen omaisuuden esille. En ole todellakaan asiaa miettinyt."
"Kirjoitan kirjeen lapsilleni, salasanat siihen, niin he voivat poistaa postini muuta minulla ei olekkaan netissä."
"Kun kuolen, perijäni on joka tapauksessa aviomieheni. Hänellä on tiedossaan esim. pelipalvelujeni salasanat, joten hän voi ottaa virtuaalisen omaisuuteni halutessaan hallintaansa. Lisäksi virtuaalisen omaisuuden määrä on niin vähäinen tällä hetkellä, etten ole nähnyt tarpeelliseksi ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin."
"Kun kysyt virtuaalisesta omaisuudesta ja sen arvosta voisi tarkentaa onko kyseessä jälleenhankinta-arvo vai myyntiarvo. Kun vastasin tarkoitin siis jälleenhankinta-arvoa."
"Kysely on hyvä, mutta sopivaa vastaajakuntaa et tavoita netissä ;)"
"Kyselyn myötä herää kyllä kysymys, että onko minulla oikeus periä esim. mieheni iTunes-kirjasto, jos hän kuolee?"
"Lähinnä aihepiirii ei ole kiinnostanut, koska virtuaalista omaisuutta ei ole kuin kymmenkunta ostettua biisiä. Onko virtuaalinen omaisuus yleisestikin vain ostettua omaisuutta, eikö se voi olla myös itse tuotettua omaisuutta, jolla on rahallista arvoa jollekin toiselle? (En siis tarkoita tunnearvollisia perhevalokuvia tms.) "
"Lasketaanko virtuaaliseksi omaisuudeksi esimerkiksi Pokerisivustolla / vedonlyöntiyhtiöllä olevat varat? Voisin kuvitella että helposti tälläiset asiat unohtuu täysin."
"lataan kaiken ilmaiseksi, siitä omistetun omaisuuden puute."
"Mielenkiintoinen ajatus, eipä ole tullut mieleenkän tällainen asia!"
"Mielenkiintoinen kysymys. Olisi hyvä, jos olisi olemassa digitaalisen testamentin pohja, jonka avulla voisi periyttää digitaalisen omaisuutensa ja some-tilinsä"
"Miksei virtuaaliseksi omaisuudeksi lasketa virtuaalisia hyödykkeitä, jotka ovat saatavilla ilman, että niistä maksetaan? Miksei käyttöarvoa tunnusteta, vaan ainoastaan rahallinen vaihtoarvo? Minulla on huomattavasti virtuaalista omaisuutta, mutta en voi arvioida sitä hankintahinnan avulla."
"Minulla ei ole kuin mahdoton määrä valokuvia."
"Minulla on pokeritilillä isohko summa rahaa ja omaiseni tietävät asiasta. Mikäli kuolisin, oletan, että isoveljeni kotiuttaisi rahani pokeritililtäni pankkitililleni."
"Miten olisi jatkokysymys, että mitä on sattunut ajattelemaan virtuaalisesta omaisuudesta kuoleman jälkeen?"
"Monilla voi olla paljonkin virtuaalista omaisuutta, mutta he eivat omista sita."
"Näihin verrattavia ovat myös arvo-osuustilit ja vastaavat säilytystilit. Kotimaisista tileistä saadaan helposti tiedot pesän selvitykseen, mutta ulkomaisten tilien tiedot saattavat olla vaikeasti saatavilla. Ehkä myös ulkomailla olevat pankkitilit voivat kuulua tähän ryhmään. Monet omistavat myös kiinteää omaisuutta ulkomailla, joita eivät halua / eivät ole tulleet kertoneeksi läheisilleen tai omaisuutensa hoitajille."
"Ohjelmistoista ei puhuta halaistua sanaa, mutta ne on varmaan rinnastettavissa esim. peleihin.
olen krjannut pelitilieni salasanat vihkoon jasiellä on toiminta ohjeet jälkeläisille. Olen vasta viimeaikaisten uutisointien myötä tullut ajatelleeksi koko asiaa."
"Oma "virtuaalinen omaisuuteni on puheaika skypessa ja Poivyssa"
"Pari potentiaalisesti arvokasta domainia on mutta niille ei oikein onnistu arvioimaan hintaa ennen kuin moisilla yrittäisi rahastaa."
"Perunkirjoituksessa ei nykyään lasketa mitään arvoa tavanomaisille huonekaluille, keittiötavaroille, kirjoille, tauluille jne. -- ellei kyse ole erityisen arvokkaista sellaisista. Näin ollen pitäisin omituisena, jos esim. verkosta ladatuille musiikkikappaleille ryhdyttäisiin laskemaan arvoa."
"Puolustusvoimat on ilmeisesti tämän asian etunenässä, koska kysyvät Afganistaniin lähtijöiltä että mitä heidän facebook tilille ja muille tehdään kun sinkkiarkku kutsuu."
"Se muuttuu jatkuvasti, salasanat ja verkkopalvelut pitäisi olla jatkuvasti ajantasalla, ehkä seuraavat 50 vuotta. Mitenkähän se voisi onnistua. Nyt salasanan perusosaa ei ole missään kirjallisena. Tunnukset ja vaihtuva osa on."
"Tähän kaivattais ohjeita kuinka voisi toimia ettei ilmenisi ongelmia kuolemantapauksen sattuessa."
"Tämä on vähän hankala määritellä, sillä joistakin internetissä olevissa palveluissa voit lahjoittaa, muuten ilmaiselle sovelluskokonaisuudelle rahaa, josta saat taas ns. lahjoituspisteitä joilla saa tiettyjä ominaisuuksia. Näitä pisteitä, kummiskaan ei omista itse käyttäjä, saatikka palveluun liittyvistä muistakaan asioista mitään vaan kaikki palvelun sisällä oleva materiaali kuuluu aina palvelunomistajalle.
Annan vielä esimerkin: On olemassa verkkopeli nimeltä X. X on ilmainen verkkopeli ja toimii täysin lahjoitusten avulla. X:n käyttöehdoissa lukee, että X ry omistaa kaiken mikä liittyy peliin ja käyttäjiin. Kun pelille X lahjoittaa rahaa niin sinun hahmo siellä pelissä saa niin kutsuttuja Taskpointteja, joilla voi ostaa lisää ominaisuuksia kyseisessä pelissä. Mutta hahmon ja kaiken siihen liittyvän omistaa tästä kaikesta huolimatta X ry. Sinä vain käytät heidän omistamaa dataa. Tämä menee tässä kyselyssä vähän harmaalle alueelle. Mikäli tämä materiaali laskettaisiin peliin mukaan niin omistaisin 2000-3000e arvosta virtuaaliomaisuutta."
"Testamentin välistä löytyy salasanat ja olen ohjeistanut sukua kertomaan kuolemastani esim. Facebook-kavereilleni.
"Mielestäni virtuaalinen omaisuus kuuluu täsmälleen yhtä paljon perikunnalle, kuin fyysinenkin omaisuus. Ihmisen virtuaalinen elämä on ihan yhtä tärkeä ja todellinen ihmiselle kuin fyysinenkin elämä. Sen vuoksi on tärkeää, että kuoleman jälkeen mikään vainajalle tärkeä asia ei jää kesken myöskään virtuaalimaailmassa.
En pidä pahana asiana sitä, että esimerkiksi blogit jäävät verkkoon 'ikuisuudeksi', paljon huonompana pidän sitä, että tästä ajasta ei jäisi tutkijoille tarpeeksi tutkittavaa kun esim. kirjeenvaihto on nykyään bittiavaruudessa eikä paperitulosteena. "
"Tuli mieleen, että kuuluuko valokuvat siihen myös? Nykyäänhän ne alkaa olla vain sähköisenä tallennettuna..."
"Virtuaalinen omaisuus ei ole edes tullut mieleeni varsinkaan kuoleman jälkeen. Hyvä että asiasta on tulossa tutkimusta ja toivottavasti se lisää keskustelua julkisuudessa."
"Virtuaalinen omaisuus ei sinänsä huoleta minua - se, kuten muukin omaisuus, löytää kyllä ottajansa. Enemmän olen pohtinut virtuaalisen minäni kohtaloa ja olen sopinut että joku huolehtii siitä että fyysinen kuolemani päättää elämäni myös sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter jne.)."
"Virtuaalinen omaisuus mielletään tässä hyvin vahvasti ostettuna ja kuluttamista varten hankittuna asiana, mutta itse ajattelen virtuaalisena omaisuutenani ennemminkin tietokoneelle kirjoitettuja tekstiarkistoja,päiväkirjoja, blogeja, kirjeenvaihtoa, itsetehtyjä kuvia ja omia digikuviani. Minua ainakin kiinnostaa niiden kohtalo huomattavasti ostopelejä tai -ohjelmia enemmän. Henkilökohtaiset virtuaaliomaisuudet aion testamentata eteenpäin, vaikka niillä ei ole rahallisesti mitattua arvoa, on tunnearvo usein suunnaton."
"Virtuaalinen omaisuuteni ei edes olisi perijöiden saatavilla, sillä tällä hetkellä kaikki sijaitsee kryptatulla kovalevyllä, vain minä tiedän salasanan."
"virtuaaliomaisuuden lunastaminen, jos sitä voi käyttää vain pelaamalla?"
"Virtuaalisen omaisuuden arvon määrittäminen oli vaikeaa. Hankintahinta osuu kategoriaan 50-100e, mutta varsinainen arvo on hyvin subjektiivista. Esimerkiksi väitän, että World of Warcraft pelitilini arvo itselleni (vastaavan tilin luominen tällä hetkellä maksaisi 55e) on noussut siihen käytetyn ajan myötä. Mutta toisaalta käyttöehdot kieltävät tilin luovuttamisen eteenpäin, joten periaatteessa pelitilin arvo on mitätön. Käytännössä voisin luultavasti myydä tilin ja pelihahmoni "omaisuuden" yli 55euron hinnalla vaikkapa huuto.netissä. Myös digitaalinen musiikkini on käyttörajoitettua (toimii vain juuri yhdessä tietyssä kännykässä ja yhdessä tietokoneessa). Musiikki ei ole minulle itselleni maksanut mitään, biisit ovat minulla käytettävissäni kunnes kännykkäni hajoaa (nokia comes with music palvelu). Ostettuna musiikkina hinta olisi varmasti jotain kolminumeroista, käytännössä kuitenkin arvoa syövät rajoitukset tekevät arvioinnin hankalaksi. Siksi virtuaaliomaisuuteni on arvioitu aika alhaiseksi ensimmäisessä kysymyksessä."
"Virtuaalista omaisuutta ovat mielestäni myös esim. sukututkimustietokannat, päiväkirjat ym. kirjoitukset, joille ei voi määrittää rahallista arvoa."