Miten eri palvelut suhtautuvat käyttäjänsä kuolemaan? Miten omaiset saavat vainajan materiaalin poistettavaksi ja/tai talletettavaksi itselle, jos heillä ei ole vainajan tunnuksia käytettävissään?
Keräsin suurimmista sosiaalisen median palveluista heidän tarjoamansa käytännöt tälle sivulle.
Monissa palveluissa on ehto, että jos tiliä ei käytetä tiettynä aikana (ts. kirjauduta tiliin sisään) se poistetaan automaattisesti (jolloin myös siellä olevat tiedot, kuvat tai muu materiaali katoaa). Tämä vaihtelee palveluiden välillä kuukausista vuosiin tai voi olla, ettei tiliä poistetan koskaan, jos sitä ei erikseen pyydetä.
Mac OS 12 (Monterey)
Digitaalinen jäämistö -ominaisuus on lisätty uusimpiin Applen käyttöjärjestelmiin. Ominaisuuden kautta itse valitsemasi henkilöt pääsevät käsiksi Applen tiettyihin tuotteisiin ja tiedostoihin esim. valokuviin, musiikkiin, tilauksiin jne. kuoltuasi. Perijä voi pyytää käyttöoikeutta Applelta ja tarvitsee vain kuolintodistuksen ja pääsyavaimen, joka luodaan sillä hetkellä, kun perijä määritetään.
Facebook
Facebookin käyttäjän tilin voi joko poistaa tai tehdä ns. muistosivun. Muistosivun näkevät vain vainajan ne Facebook-ystävät, jotka olivat ystäviä ennen kuin hänen Facebook-profiilinsa muutettiin muistosivuksi. Muistosivulta poistetaan kaikki muu tieto paitsi "seinä", jonne ystävät voivat jättää hyvästejä.
Profiilia voi pyytää muutettavaksi muistosivuksi tai poistettavaksi täältä: https://www.facebook.com/help/contact/305593649477238
Twitter
Kuolleen käyttäjän Twitter-tilin voi sulkea vain lähiomainen, joka pystyy todistamaan suhteensa vainajaan. Lisäksi hänen tulee toimittaa Twitterille mm. kuolintodistus.
Lisää tietoja kuolleen käyttäjän tilin poistosta täällä: https://support.twitter.com/articles/87894-contacting-twitter-about-a-deceased-user
LinkedIn
Kuolleen käyttäjän LinkedIn-profiilin voi pyytää poistettavaksi periatteessa kuka tahansa tämän LinkedIn-ystävä. LinkedInille tulee toimittaa kuolleen käyttäjän nimi, viimeisin työpaikka, ilmoittajan suhde vainajaan sekä vainajan LinkedIn-profiilin URL-osoite.
Lisää tietoja täältä: http://help.linkedin.com/app/answers/detail/a_id/2842
Spotify
Spotifylla ei ole varsinaista käytäntöä, miten kuolleen käyttäjän tili voidaan poistaa. Ainoa keino on olla yhteydessä heidän asiakaspalveluunsa ja aloitaa prosessi sitä kautta. Oletettavasti myös Spotify tarvitsee todistuksen siitä, että käyttäjä on oikeasti kuollut (esim. kuolintodistus) ja voi olla, että pyytäjän täytyy olla lähiomainen.
Lisää tietoa täältä: http://community.spotify.com/t5/Help-Accounts-and-Subscriptions/Canceling-subscription-for-a-dead-person/td-p/512264
Netflix
Netflixillä ei näytä myöskään olevan minkäänlaista kaavaketta kuolleen käyttäjän tilin deaktivoimiseksi. Prosessi täytyy siis aloittaa ottamalla yhteyttä Netflixin asiakaspalveluun. Verkossa löytyy keskustelu, jossa henkilöllä on ollut vaikeuksia keskeyttää appiukkonsa tilaus, mutta oletettavasti tämä on todennäköisesti vain yksittäistapaus.
Joka tapauksessa tilaus keskeytyy, kun vainajan luottokortti suljetaan.
http://www.cafemom.com/group/advice/forums/read/17096577/He_died_and_netflix_wont_cancel_the_account
Viaplay
Viaplay toimii samoin kuin Netflix eli ei varsinaista käytäntöä ilmoitettu. Prosessi täytyy aloittaa asiakaspalvelun kautta.
Google/Gmail
Googlella on laadittu toimintaohje, jos kuolleen käyttäjän tiliin halutaan päästä käsiksi. Ilmoittajan täytyy lähettää Googlelle mm. omat henkilötodistuksen, kuolintodistuksen ja vainajan ilmoittajalle lähettämän sähköpostin otsikkotiedot. Google omien sanojensa mukaan miettii tapauskohtaisesti voiko vainajan tietoja ilmoittajalle luovuttaa.
Google on luonut myös ns. tilin käyttämättömyyden hallinta -sovelluksen, jolla välttää ikävän prosessin kokonaan. Tässä annetaan esim. puolisolle tai luotetulle ystävälle oikeus päästä käsiksi tiliisi oman kuoleman jälkeen. Tästä lisää tietoa täällä: https://support.google.com/accounts/answer/3036514?hl=fi&ref_topic=3075532
DNA/Welho & Sonera & Elisa
Kotimaiset palvelut ovat siitä paremmassa asemassa, että he pystyvät tarkistamaan käyttäjiensä statuksen vertaamalla asiakasrekisteriään Väestörekisteriin ja saada sitä kautta tiedon, jos heidän asiakkaansa on menehtynyt.
Asia ratkeaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.
http://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/omistussuhteen-muutos-kuollut-omistaja/
Applen pilvipalvelu
Applen pilvipalvelun (iCloud) ehdoissa lukee: “You agree that your Account is non-transferable and that any rights to your Apple ID or Content within your Account terminate upon your death.” Eli periaatteessa vainajan iCloudiin tallettettuun materiaaliin ei pääse kukaan käsiksi.
iTunes
iTunesista ostetut kirjat, leffat ja musiikki eivät varsinaisesti ole käyttäjän omia, vaan ne ovat ikään kuin lainassa tai leasing-sopimuksella elämäsi ajan. Näin ollen kun käyttäjä kuolee, tämä kokoelma palautuu iTunesille. Eli iTunesista ostettu materiaalia ei pysty siirtämään toiselle henkilölle.
Kuvat.fi
Viimeksi kun asiaa kysyin, ei pyyntöjä poistaa kuolleiden käyttäjien tilejä ollut tullut. Mutta jos näin tapahtuu, ne käsitellään tapauskohtaisesti, mutta lähtökohtaisesti (yksityisiä) kuvia ei anneta omaisille. Julkiset kuvat ovat julkisia muutenkin eli ne omaiset voivat kopioida itselleen muutenkin.
Veikkaus
Veikkaus vertaa omaa asiakasrekisteriään väestörekisteriin 3 kuukauden välein ja jos he huomaavat käyttäjänsä kuolleen, he palauttavat tämän asiakastilillä olevat varat takaisin tämän pankkitilille.
Ray
Veikkaus vertaa omaa asiakasrekisteriään väestörekisteriin 3 kuukauden välein ja jos he huomaavat käyttäjänsä kuolleen, he palauttavat tämän asiakastilillä olevat varat takaisin tämän pankkitilille.
PayPal
Vain kuolinpesän hoitaja / perunkirjoittaja voi pyytää vainajan PayPal-tilin sulkemista. PayPal vaatii mm. kuolintodistuksen, asianhoitajan laillisuustodistuksen sekä asianhoitajan henkilöllisyystodistuken faksattavaksi, jotta prosessi voidaan aloittaa. Mahdolliset varat PayPal palauttaa shekillä asianhoitajalle.
Lisää tietoa täällä: https://www.paypal.com/ca/webapps/helpcenter/helphub/article/?solutionId=FAQ1694&topicID=CLOSE_ACCOUNT&m=TCI
Pokerisivustot
Verkko on täynnä erilaisia pokerisivustoja, joissa pelataan oikeasta rahasta. Toimijoita on varmasti laidasta laitaan, rehellisiä ja vähemmän rehellisiä. Koska Suomessa on uhkapeleissä monopoli Veikkauksella, RAY:llä ja FinTotolla, kaikki pokerisivustot joutuvat toimimaan muista maista käsin Suomeen. Tämä aiheuttaa myös sen, että nämä palvelut toimivat sen maan lakien mukaan, missä heidän palvelunsa sijaitsee mikä tarkoittaa yleensä selkeästi heikompaa asiakkaan asemaa. Erityisesti pokerisivustojen kanssa kannattaa olla tarkkana, että salasana on esim. toisen perheenjäsenen tai luotetun ystävän tiedossa, että rahat saadaan helposti palautettua pokeritililtä takaisin omaan hallintaan. Muuten voi olla vaarana, että rahat, joita voi pokeritileillä olla vaikka satojatuhansia, jäävät sille tielleen.
BITCOIN & MUUT KRYPTOVALUUTAT
BitCoinin ja muiden kryptovaluuttojen periaatteisiin kuuluu täysi anonyymiys. Toisin sanoen kukaan ei voi saada selville kuka omistaa ja kuinka paljon BitCoin-virtuaalivaluuttaa ellei omistaja itse kerro. Tämä tarkoittaa myös, että monia perinteisen kaltaisia "olen unohtanut salasanani" -palveluita ei ole olemassa. Näin ollen palveluun on olemassa yksi ja vain yksi salasana, jolla pääsee käsiksi virtuaalivaluuttaan. Jos tämän salasanan hukkaa (tai se menee vainajan mukana hautaan) ei ole mitään keinoa, millä ne voidaan pelastaa.
Yllä oleva siinä tapauksessa, että vainajalla oli nk. oma kryptolompakko. Jos sen sijaan hän käytti lompakkopalveluita, kuten esim. Kraken tai ConMotion, voi omaisuutta lähteä perimään niiden asiakaspalveluiden kautta. Kts. Kraken-palvelun ilmoitus.
On siis erittäin tärkeätä, että salasana on jollain keinoin keksittävissä tai palautettavissa mieleen, ilman että se on kirjoitettu paperille tai että ulkopuoliset voisivat sen keksiä.